Pec na pizzu nezahálí a my také ne



Pícka letos tedy moc vytížená není, to je fakt. Nejprve byla taková kosa, že bláhovost, jako kuchtit venku, vás ani nenapadne. Rázem se to během snad dvou týdnů překulilo o 40 stupňů směrem nahoru. Oheň tedy fakt nepřipadal v úvahu. Ale po tom sáhodlouhém pekle pro všechny zahradní aktivity, nastal konečně den D. Den, kdy jsem ji až po okraj naplnila dřevem. Den, kdy dostala nový bílý hacafrak a základ z cihlových pásek... Chryzantémy, bylinky, koření, škrtnout sirkou a už to jelo. Přijela za námi na návštěvu moje máma s tetou Alenou z Bulharska, tak jsme je parádně nakrmili. Teda spíš vykrmili... Radost to byla pro nás veliká. Ono díky tomu, že to chce fakt přípravu, těsto se také nějakou chvíli těstuje, a pak to nespálit, že áno, vždy jsou pizza party pro nás takovým malým svátkem. Také proto, že pečeme hlavně ve chvílích, kdy máme nějakou milou návštěvu... 

Bohužel výsledné super pizzy nemám (jako vždy) nafocené, tak mi zkrátka musíte věřit, že recept, který mám už opravdu vychytaný, a rozhodla jsem se o něj s vámi podělit, skutečně stojí za to:

Pro dva jedlíky na dva slušné kousky

500g mouky, nejlépe přímo na pizzu (jinak hladkou)
10g sušeného droždí
špetku soli

V zadělávací míse suché suroviny opravdu pečlivě promíchejte.

Teď se připravte na hnětení. Buď to za vás bude dělat robot s hnětačem anebo vaše ruce (v tom případě hodně sil a trpělivosti, nesmí se to odbýt).

Přidáte...

300 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje

A do práce...

Výsledkem bude (tedy mělo by být) nelepivé, tvar držící a hladké těsto. Pokud je potřeba, klidně si pomozte hrstí mouky anebo trochou vody. Bochánek lehce posypte moukou, šoupněte ho do mísy, zakryjte pečlivě potravinovou folíí a nechte 24 hodin kynout v lednici.

Druhý den můžete směle vyválet 2 pizzy o průměru asi 35 cm. Předpokládám, že pec na pizzu spíš nemáte, ale trouba, pokud se na pečení správně použije, udělá také dobrou službu. Důležité je, aby byla opravdu rozpálená a abyste do ní pizzu dali ne na studeném plechu, ale plech měli už v té troubě také opravdu rozpálený do ruda. Pomoct si můžete buď druhým plechem, anebo velkým kuchyňským prkénkem, na kterém jste pizzu "zdobili". Pozor, pořádně si pizzu podsypte moukou, ať se vám při přehazování do pece nepřilepí, tohle se opravdu napravuje špatně.

Tak, a je to... Ano, to je vše... Zkuste recept a dejte nám vědět, jak to dopadlo







1 komentář:

  1. Pizzu miluju, delam svou, hodne podobny recept, jen nehnetu, jen micham a i tak je skvela. Ale takovou troubu na pizzu tedy nemam:-). Krasa. M.

    OdpovědětVymazat