Myš kaká!



Jedno je jasné a lety prověřené. Ožívám v říjnu. V lepším případě v září... Nikoli kvůli říji, ale kvůli tomu, že začíná pro mě ta naprosto dokonalá roční doba, kdy mi z jedné strany naplno jede trouba, z druhé strany kachlovky, z třetí strany aromalampa a z čtvrtý strany mele pusou můj Matěj, kterému dovolím být úplně celý den v pyžamu, koukáme na pohádky, divný herní videa na youtubu a mlsáme u toho. Tohle je den podle mého gusta. Chceme se užít, být spolu, hřát se a pěstovat si náš humor a bavit se o věcech, který chápeme jen my dva

V létě valnou většinu dní předstírám, že mě to baví na koupališti, že mi nevadí mouchy, že je skvělý, že je ještě v 10 večer světlo, že je zábavný, když můj ksicht dosáhne stejné rudé barvy jako mé vlasy a vůbec. Jediný na létu dobrý jsou ty rajčata. A bouřky. Šaty se podle mého názoru a vyzkoušení dají nosit celoročně, špeky se na podzim pěkně schovají, makeup drží... Na podzim nemusím nic předstírat. Dokonale mi to sluší (hahaha), dobře se mi dýchá i spí a v hlavě mi to šrotuje jako o závod.

A hlavně. na podzim mě každoročně posedne absolutní sběračský, tvořící a vařící šílenství. Hodí se to dokonale. Jídla, co vás zahřejí už jen barvou. Barevné dýňové a zelné polévky, pastýřský koláč, šípkové čaje. A MOUSSAKA...

-Maminko, co to je? Lazáně?
-Musaka!
-Myš kaká?
-♥

Podělím se o recept, ale nečekejte gramáže, spíš tipy, jak to dělat, aby to chutnalo. Množství ingrediencí odhadněte a připravte si tolik, aby spíš zbylo, než chybělo. Protože když zbyde, vždycky doma najdete nějakou menší zapékací misku, do které ze zbylých surovin připravíte ještě jednu bonusovou porci.

Základním pravidlem přípravy moussaky je to, že každá ze surovin se před zapékáním připraví. Uvaří, opeče, osmaží.... Pokud byste do zapékací mísy naskládaly syrové maso, rajčata, plátky lilku a brambor, polili to bešamelem a vrazili do trouby, nedopadne to dobře.

1) Maso

Mleté hovězí (anebo buďte klidně odvážní a pusťte se do jehněčího) orestujte na cibulce a česneku. Posypte skořicí (přiměřeně, přiměřeně), zalijte rajčatovou passatou, nechte chvíli bublat a duchuťte.

2) Brambory

Hodí se spíš takové ty tužší, nerozpadávací. Uvařte je do poloměkka, nakrájejte na plátky a lehce opečte na máslíčku.

3) La Bešamela

Máslo, hladká mouka, mléko, bobkový list, muškátový oříšek, sůl a bílý pepř. Tady není co dodat.

4) Lilek

Alfa a omega moussaky. Nakráje ho (je!!! alespoň 3 pěkné lilky na velkou zapékací mísu) na asi centimetrové plátky, rozložte na pečící papír, pěkně osolte, opepřete a pořádně zastříkněte olivovým olejem. Lilek hodně "chlastá", tak se toho nebojte. Můžete přidat také nasekaný tymián anebo medvědí česnek... Dle chuti... A v troubě opéct dozlatova. Plátky nesmí být zelené.

PS: žádné okapávání lilku. Ty ze supermarketu to opravdu nepotřebují

A nakonec, tramtaradááááá. Vrstvy!!!

Je úplně jedno, pokud vám jednotlivá patra před vrstvením vystydnou. Vlastně všechno kromě bešamelu je možné mít připravené i den předem. V ten slavný moussakový den jen vystřihnete bešamelovou omáčku a zapékáte.

A jak to skládat?

1) brambory - plátky rozprostřete do zapékací mísy a osolte
2) maso
3) bešamel
4) lilky - "nahusto", ať se klidně překrývají
5) zase maso
6) zase brambory - zase trochu osolit
7) bešamelová peřinka

A teď s tím do trouby. Nechte to pod grilem asi 40 minut, ale pozor, kontrolujte, ať vršek nezčerná... Před koncem pečení se dá celá moussaka ještě posypat kupou sýra, ale povinné to není a dělám to jen občas. Pokud ji uděláte hodně, v lednici vydrží pod alobalem klidně 3 dny. A krásně se rozleží... Ale ona většinou nevydrží.

A to je vše, přátelé....


Žádné komentáře:

Okomentovat