Šoupačky do ložnice


V předchozím příspěvku jsem vám popisovala a na fotografiích představila, jak vznikal náš obývák od podlahy ke stropu. Myslím si, že Kubovi "šoupačky" si zaslouží samostatný příspěvek, neboť jsou prostě takovým jeho dalším dítětem a srdcovou záležitostí.

Takže ve stejnou dobu, co Kuba postupně tvořil ten nádherný dřevěný strop, dveře do programu tak nějak přirozeně zapluly. Znáte to, něco se podaří a chcete víc :-D

Absolutně jsem se nadchla pro ořechový odstín dřeva, sáhla po lazuře od Luxolu, protože se mi už několikrát práce s její olejovou konzistencí osvědčila, a opět jsem neprohloupila. Jelikož kuchyňské dveře vypadaly tak trochu nemastně a neslaně, tak během přípravy těch ložnicových jsem si poprosila o odmontování kuchyňských, a ty dostaly také nový kabátek. Ořechová lazura dřevu opravdu sluší. Nádherně vynikla kresba a navíc je povrch jakoby saténový... A po měsíci používání vypadá stále super.

Mezitím se pomalu, ale jistě, začaly z jednotlivých prken skládat nové dveře. Kuba si vyrobil stahovací konstrukci, která mu prkna před definitivním spojením k sobě pěkně držela.

Já jsem vzhledem k pokročilému těhotenství spíš na okrasu, tak jsem se vrhla alespoň na to natírání. To je zkrátka moje :)

Na pojezd a závěsy pro kolečka byl použit materiál, který zbyl ještě z výroby dveří prvních, stejně tak černá matovka pro nástřik.

Jedním z největších ořechů bylo ale vymyslet, jak dveře zabezpečit proti vyklouznutí z pojezdů, pokud je bude svým krapet drsňáckým způsobem používat i malé dítě a jeho neopatrná (hahaha) matka :-D Koupili jsme kolečka u Kondora (hutní materiál). Mají hodně hlubokou drážku a pokud počítáme s tím, že mezi závěsem a samotnými dveřmi nebude žádná mezera, je prakticky nemožné je vysadit. Minimálně jedno kolečko se pro vysazení dveří musí odmontovat.

Dalším bodem zabezpečení byla nutnost nějaké zarážky, která zabrání tomu, aby dveře při prvním zavření odjely a sjely z celé konstrukce. V kuchyni to máme vyřešené tak, že Kuba na každou stranu kolejnice vyvrtal dírku a přidal šroubek navíc, který dveře, vzhledem ke své hmotnosti, nepřeskočí. Tady je udělaná trochu masivnější zarážka (na fotkách to uvidíte).

Poslední věcí, která se musela vyřešit, bylo kývání dveří.... Na spodku dveří je navrtaný uzounký "u" profil, který jezdí pro změnu v jakémsi "elku" umístěném úplně zkraje zdi před dveřním otvorem. Zkrátka a dobře, tyto dvě věcičky do sebe zapadají a dveře drží na místě...
















Tak tady je máte. Budeme rádi za komentáře i případné dotazy.

K+A

7 komentářů:

  1. Jeee, to je krasa, prave takove bych rada do loznice. Takze to kovove mate z CR? Jste sikulky a jsem rada, ze jste se zapojili do vymeny:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď mi tady za zády dodává, že výroba celých dveří na "mirka" také není problém :)

      Vymazat
    2. Zdravím, jojo, to je navrženo, svařeno a nastříkáno doma. Jsou to běžně dostupné suroviny a kolečka z obchodu s hutním materiálem Kondor. Kdybyste se chtěli vrhnout do výroby, můj muž s konstrukcí určitě poradí :)

      Vymazat
  2. Ježiš, to je pecka. Já chci poradit, přesně takové úplně nejvíc potřebujeme. I teda s tou závěsnou konstrukcí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O víkendu, nebo teď v následujících dnech, když bude trošku volno, se pokusíme ten závěsný systém celý pořádně nafotit a popsat. Rozměry, atd... Kdyžtak to ještě můžeme potom pořešit přes mail. Jsou to už naše druhé dveře (první jsou v kuchyni, taky tu je někde příspěšvek), tak si odvažuji říct, že několik much jsme už vychytali, tak to už může fungovat jako ofiko návod

      Vymazat
  3. Tak tohle je fakt dokonalost sama, to se vám náramně vyvedlo :) Celkově to tam super zapadá a obývací pokoj je taky vybaven fajn kobercem, sedačkou a komodou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krása, krása, krása ..... jste neskutečně šikovní !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat